Ģimenes ārstu konsultatīvais tālr. 66016001
Senioriem.lv

Sāļo OSTEO recepšu grāmata

Biezpiens lavašā

Biezpiens, avokado, paprika, šķiņķis krējums vai majonēze (pēc gaumes), zaļumi, lavašs.

Biezpienu sajauc ar krējumu vai majonēzi, pievieno sīkos gabaliņos sagrieztu avokado, papriku un gaļiņu. Var pievienot arī smalki sagrieztu svaigu gurķi. Pievieno zaļumus vai garšvielas. Masu kārtīgi samaisa un uzsmērē uz lavaša. Lavašu satin rullītī, nedaudz pagaida, līdz pildījums iesūcies. Sagriež šķēlītēs un kārto uz šķīvja.

 

Cepti spināti

Spināti, sviests, ķiploks, sāls.

Svaigu spinātu lapas nomazgā un noplūkā no kātiņiem (nazi labāk neizmantot). Pannā sakarsē sviestu vai olīveļļu un tajā uz nelielas uguns apcepina spinātus, tiem pievienojot sasmalcinātu ķiploku un sāli (pašās beigās). Cept nepieciešams ne ilgāk kā 3-4 minūtes. Pasniedz kopā ar kartupeļiem, gaļu vai zivīm. Labi garšo kopā ar rīsiem.

 

Zaļais olu kultenis

Olas, spināti, piens, siers pārkaisīšanai sāls, eļļa cepšanai.

Sakuļ olas ar pienu, pievieno sāli pēc garšas. Spinātus nedaudz apcep uz pannas eļļā (var izmantot gan svaigus, gan saldētus - atkausētus spinātus). Pa virsu lej olu kulteni un maisot apcep, līdz gatavs. Pasniedz karstu, pārkaisot ar sieru.

 

Menca spinātos

Mencas fileja, spināti (lapas), sāls, pipari, citrona sula.

Mencas fileju sagriež aptuveni 7 cm garos gabaliņos. Apkaisa ar garšvielām un sāli, kā arī

apslaka ar citrona sulu. Ietin spinātu lapās un tvaicē vai apcep uz pannas apmēram 7 minūtes. Labi garšo kopā ar rīsiem.

 

Biezpiena nūjiņas

Krabju nūjiņas, biezpiens, krējums, svaigs gurķis, zaļumi.

Atdzesētas krabju nūjiņas uzmanīgi atrullē un pilda ar biezpienu, kas sajaukts ar krējumu, zaļumiem un smalki sagrieztu gurķi. Nūjiņu uzmanīgi sarullē un liek ledusskapī uz brīdi, lai

pildījums sasūcas.

 

Zaļumu kūka

Sastāvdaļas vienai tortes formai: 250 g novārīti rīsi, 60 g rīvēts „Parmessan" tipa siers, 2 olu baltumi, 400 g dažādu zaļumu (pētersīļi, dilles, baziliks, lociņi u c.), 100 g svaigais biezpiena siers, 250 g krējums, 4 olas, sāls

Cepeškrāsni uzkarsē līdz 220º, tortes formu ietauko un izkaisa nedaudz miltu. Rīsus ar sieru un olu baltumiem sajauc viendabīgā masā. To uzziež formā kā apakšējo kārtu. Cep krāsnī 5 minūtes. Zaļumus nomazgā, nosusina, sasmalcina (ne pārāk sīki) un vienmērīgi izliek uz izceptās apakšējās kūkas kārtas. Svaigo biezpiena sieru, krējumu un olas sakuļ vienmērīgā masā, pēc garšas pievieno sāli. Masu pārlej pāri zaļumu kārtai un formu ievieto cepeškrāsnī. Turpina cept 200 grādu karstumā 40 minūtes.

 

Pavasarīgi spinātu un skābeņu salāti

Pa saujai (ap 100 g) spinātu un skābeņu lapu, skābais krējums, dilles, lociņi, sāls, cukurs, redīsi.

Spinātu un skābeņu lapas noskalo, uz sieta notecina. Labāk saplucina ar rokām, bet

var arī griezt ar nerūsējošu nazi, pārlej ar krējumu, kam pievienotas garšvielas un sasmalcināti zaļumi, pārliek ar maziem jaunajiem redīsiem vai lielāku redīsu ripiņām.

 

Piena zupa ar biezpiena klimpām

2 glāzes piena, 2 glāzes ūdens, 30 g miežu putraimu, sāls, skābais krējums. Biezpiena klimpām: 100 g biezpiena, ola, 20 g kviešu miltu, sāls, cukurs.

Miežu putraimus vāra ūdenī gandrīz mīkstus, tad pievieno sāli, izveidotas biezpiena klimpas un vāra 5-8 minūtes. Pēc tam pielej pienu un uzvāra. Biezpiena klimpas: biezpienu samaļ, pievieno olu, sāli, cukuru, kviešu miltus un labi sajauc. Ar ūdenī samitrinātām plaukstām saveļ apaļas, nelielas klimpas.

 

Biezpiena un kartupeļu plācenīši

250 g biezpiena, 200g vārītu kartupeļu, ola, 50 g kviešu miltu, cukurs, sāls, eļļa cepšanai.

 Biezpienam pievieno samīcītus vārītos kartupeļus, olu, sāli, cukuru, aptuveni pusi miltu un samaisa. No masas veido plakanus plācenīšus, apviļā miltos, liek sakarsētā eļļā un cep no abām pusēm brūnganus. Pasniedz ar skābu krējumu.

 

Ķirbis ar biezpienu

500 g ķirbis, 100 g mannas putraimi, 300 g biezpiena,2 olas, 100 g cukura, sāls, ķimenes, sviests, piens

Ķirbi sagriež gabaliņos un nelielā sviesta daudzumā izsautē mīkstu. Tam pievieno pienā vārītu mannas biezputru un biezpienu, olas, cukuru, sāli, ķimenes. Sagatavoto masu liek ietaukotā veidnē un cep gatavu.

 

Omlete ar biezpiena pildījumu

4 olas, nedaudz sviesta vai cepamās eļļas, piens, 250 g biezpiena, dažas karotes krējuma, kāds tomāts, saišķītis pētersīļu zaļumu, malti melnie pipari, sāls.

Olas sakuļ ar pienu, pārkaisa sāli un piparus. Pannā sakarsē sviestu vai cepamo eļļu. Izcep omleti. Biezpienu samaisa ar krējumu, pievieno pētersīļu zaļumus, sāli. Omletes pilda ar biezpiena masu un pasniedz ar tomāta daiviņām.

 

Sacepums - šķiņķis ar lēcām

2-3 kartupeļu, 50g lēcu (var aizvietot ar šķeltajiem zirņiem), cukini (kabacis), puravs, spināti (visticamāk - saldēti), šķiņķa šķēlītes, 2 olas, pusglāze piena, aptuveni 50 g rīvēta siera (ieteicams - Parmezan siers, kas satur daudz kalcija), sāls pēc garšas, garšaugu zaļumi pārkaisīšanai.

Kartupeļus sagriež šķēlītēs un izvāra verdošā ūdenī. Atsevišķi novāra lēcas. Karstumizturīgā veidnē sev tīkamās proporcijās kārtām saliek kartupeļus, lēcas, cukini un puravu ripiņas, spinātu lapas, šķiņķa šķēlītes. Sakuļ olas ar pienu, pievieno rīvēto sieru, sāli un piparus, pārlej sacepumam. Veidni liek iesildītā cepeškrāsnī,cep mērenā siltumā aptuveni 40 minūtes. Pārkaisa ar sakapātiem svaigiem zaļumiem (pēc garšas un iespējām) - pētersīļiem, dillēm, lociņiem.

 

Ar biezpienu pildīti gurķi

1 gurķis, lociņi, pētersīļu zaļumi, 250 g (paciņa) biezpiena, malti melnie pipari, sāls.

Gurķi nomazgā, gareniski pārgriež uz pusēm, izņem sēklotni, abas pusītes sagriež aptuveni 10 cm garos gabalos. Lociņus un pētersīļu zaļumus nomazgā, nosusina un sīki sagriež.Zaļumus pievieno biezpienam, pārkaisa sāli un piparus un ar šo maisījumu piepilda gurķu pusītes. Rotā ar pētersīļu lapiņām.